ARCHITECTUUREXCURSIE WAGENINGEN

De jaarlijkse Architectuurexcursie van het architectuurcentrum Veenendaal heeft de voormalige campus van de universiteit van Wageningen bezocht.

Al in 1876 werd de gemeentelijke landbouwschool van Wageningen door het rijk overgenomen en omgevormd tot de nationale landbouwschool. Waarbij de ontwikkeling van de nationale landbouwschool tot een academische instelling onder de noemer ‘de Rijks Landbouw Hooge school’ in 1918 bij wet werd bekrachtigd. Op de Dreijen ontwikkelde zich de campus van de Landbouwhogeschool met een bijbehorend Arboretum. Met een sterke uitbreiding van de campus direct na de 2e wereldoorlog werden de laatste gebouwen voor de universiteit op deze locatie in de jaren 90 gebouwd.

Inmiddels heeft de universiteit zijn intrek genomen op een nieuwe campus aan de noordzijde van de stad en wordt er nagedacht over de herontwikkeling van de Dreijen. Waarbij ook de universiteit, op zijn minst tijdelijk, weer terug lijkt te keren, om de groei van het aantal Wageningse studenten op te vangen wordt er namelijk gekeken om bijvoorbeeld een aantal leegstaande gebouwen op de oude campus om te bouwen tot tijdelijke studentenhuisvesting.

Kortom een interessant gebied met veel potentie, met ontwerpen van de hand van architecten als Blaauw, Röntgen, Gerretsen en Cramer en Mecanoo, hebben we ons laten informeren en verwonderen over de verschillende architectuur parels die deze oude campus rijk is.

IMG-20181110-WA0015

IMG-20181110-WA0004 IMG-20181110-WA0007 IMG-20181110-WA0006

 

 

 

Reacties zijn gesloten.

Twitter