4. Iconen van de Kerkewijk

Iconen van de Kerkewijk is onderdeel van de Dag van de Architectuur 2015 en staat centraal in de speciale katern van de Veenendaalse Krant (uitgave 9 september).

De Kerkewijk is al vanaf omstreeks 1545 een herkenbare as in de structuur van Veenendaal. In zijn eerste opzet met kanaal als onderdeel van de oude veenkolonie structuur als zuidelijke zijtak van de verlengde Grift. Een tijdland is het Veenendaal in visueel opzicht ook gedomineerd door de Kerkewijk met zijn grote fabrieksgebouwen. Begin 20ste eeuw is het kanaal gedempt en inmiddels zijn ook veel van de fabrieksgebouwen verdwenen, echter is de Kerkewijk als as met zijn vrijstaande woningen en karakteristieke gebouwen nog steeds een herkenbaar fenomeen, waar de sporen van de Veenendaalse historie nog duidelijk afleesbaar zijn. Een straat waar historie en toekomst van Veenendaal elkaar raken.

De door ons op subjectieve basis geselecteerde panden aan de Kerkewijk geven u een inkijk in de geschiedenis, diversiteit en kwaliteit van de architectuur die u aantreft aan deze historische as. Laat u verleiden door hun uitstraling en geschiedenis en vorm u mening over de panden. En misschien ontdekt u uw eigen favoriet aan de Kerkewijk.

Op de Dag van de Architectuur zullen er bij de panden informatiebordjes staat met enige achtergrond informatie en zijn verschillende van de door ons geselecteerde panden opengesteld voor publiek (zie hiervoor het programma).

iconen kaart Kerkewijk DvdA-2015

Reacties zijn gesloten.

Twitter