1. Thema

De jaarlijkse Dag van de Architectuur in Veenendaal wordt in 2018 georganiseerd op 7 & 8 september, traditie getrouw gebeurt dit gezamenlijk met de Open Monumentendag. Het thema dit jaar is Veenendaal in Europa, industrie en bedrijvigheid als basis voor groei.

In Veenendaal nam de handel en industrie een vlucht in de 20e eeuw en vele handen maakten het werk in zekere zin lichter. Zo hebben de industrie en bedrijvigheid met hun internationale werkveld en werknemers, door de jaren heen Veenendaal vormgegeven en voorzien van de hierbij horende culturele diversiteit.

1951 Ritmeester Sigarenfabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)

Omgegaan met erfgoed

Maar hoe is er door de jaren omgegaan met het erfgoed en culturele sporen uit de tijd van explosieve groei en hoe krijgt deze geschiedenis vorm in de nieuwe tijd met zijn nieuwe gebruiken, energietransitie en duurzaamheidsvraagstukken.

In de zoektocht naar een historisch geënte ruimtelijke identiteit voor Veenendaal in 2025 en later, die aansluit bij de actuele vraagstukken, zal er voorzichtig moeten worden omgegaan met de herinneringen die er nog zijn na de explosieve groei die Veenendaal heeft gekarakteriseerd. Aan deze nalatenschap dankt Veenendaal zijn huidige bezit aan cultureel erfgoed wat we op deze dagen opnieuw in de spreekwoordelijke ‘schijnwerpers’ zullen gaan zetten.

Aftrap

Als aftrap voor deze dag organiseren is er op vrijdagavond 7 september wederom een avond waarbij verschillende sprekers zijn uitgenodigd om hun licht te laten schijnen over een actueel thema. Dit jaar is er gekozen om onder de noemer ‘Een duurzame ontwikkeling in/ voor Veenendaal’ in te zoomen de vraagstukken en visies die naar voren komen als men het in Veenendaal heeft over duurzame ontwikkeling en revitalisatie van de stad.

Op zaterdag 8 september is er een vol programma op diverse locaties, zo is er in de Ritmeesterhallen een tentoonstelling van maquettes van Veenendaal door Henk van Voskuilen en zal Las CanTantes er ook optredens geven, is er openhuis bij de koninklijke Ginkel Groep in de voormalige St. Willibrorduskerk aan de Nieuweweg Noord en zijn er tal van activiteiten in het Franse Gat waaronder, de openstelling van de St. Salvatorkerk, Sionskerk en het Wijkhuis ’t Franse Gat waar u geïnformeerd wordt over de duurzame plannen met deze Veense wijk.

1966 Scheepjeswol fabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1949 Frisia Wolspinnerij (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1939 Panter Sigarenfabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1951 VSW fabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1952 Hollandia wol (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1954 SKF fabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)
1966 Boxal fabriek (foto: aviodrome luchtfotografie, lelystad)

Reacties zijn gesloten.

Twitter