1. Thema

Het thema van de jubileum editie van de gezamenlijke Dag van de Architectuur en Open Monumentendag op 13 en 14 september 2019 was ‘Plekken van Plezier’.

Veenendaal is als jonge leefstad door de jaren heen uitgegroeid tot een plek waar veel wordt ondernomen en georganiseerd. Al deze activiteiten te samen geven Veenendaal zijn karakter en kleur en zijn een mooi voorbeeld van de ondernemigsdrift in de samenleving. De vertrouwde maar steeds veranderende gebouwde omgeving vormt hierbij het decor waar tegen het dagelijkse leven zich afspeelt . Een spanningsveld waar nieuwe Plekken van Plezier ontstaan en oude verdwijnen.

Er lijkt door heel Nederland sinds 2008 de trend te zijn ontstaan dat het denken over een stad – als Veenendaal – met een compleet voorzieningenaanbod verleden tijd is. Er wordt vandaag de dag in zijn gebruik iets anders gevraagd van de stedelijke ruimte en de invulling hiervan.

In het verleden was de plek van de Markt traditiegetrouw het belangrijkste zwaartepunt van levendigheid en plezier; vandaag de dag is het centrum uitgegroeid tot een soort van gekoppelde culturele stadsdynamiek tussen het Marktplein, het Horecaplein en het Cultuurplein (Kees Stip-/Thoomesplein), waarbij elke plek zijn eigen karakter aan het ontwikkelen is.

Reacties zijn gesloten.

Twitter