3. Pleinen van Plezier in Veenendaal

Met de opening van het gebouw DownTown aan het Thoomesplein en de aanstaande realisatie van het (strand) huis op palen grenzend aan het stadstrand krijgt ook dit gedeelte van het centrum van Veenendaal een nieuwe gezicht.

Voor kunstenares Linette Dijk waren de plannen voor dit gebied twee jaar geleden de aanleiding om na te denken over een symbool voor de plek van plezier die hier steeds verder uitgroeit.

Het Thoomesplein en het KeesStipplein zijn twee pleinen, maar samen vormen zij met de Cultuurfabriek, het Spectrum, DownTown en het Stadsstrand een nieuw stadshart vol levendigheid waar de inwoners van Veenendaal elkaar kunnen ontmoeten. Maar hoe kunnen deze pleinen in het centrum van Veenendaal zich samen doorontwikkelen als plek van plezier, vraagt Linette zich af? Zij is inmiddels bezig om haar ideeën uit te werken en te realiseren voor deze twee pleinen in het centrum van Veenendaal.

Als je in het woordenboek op zoekt wat plein betekent, staat er een onbebouwde ruimte omgeven door gebouwen, dat klinkt niet echt als een leuke plek. Terwijl het zoveel meer kan zijn!

Al eeuwen zijn pleinen overal ter wereld plekken waar vanalles gebeurt. Een plein kan zo bijvoorbeeld worden gebruikt als markt, voor kunst, feestjes en terassjes, maar ook voor demonstraties, toespraken of sport. Het zijn dus uiteindelijk de mensen die door het gebruik het plein een karakter geven. Maar de beleving van een plein is voor iedereen anders. Dit wordt beinvloed door ervaringen, zo wordt het beeld dat iemand heeft van wat een plein hoort te zijn bijvoorbeeld ook gevormd door de ervaringen op het schoolplein of op een vakantie.

Opdracht:
Maak in groepjes van 2, een kijkdoos waarin jullie laten zien wat voor ideeën jullie hebben voor een van de twee nieuwe pleinen in Veenendaal. De ene helft van de groepjes zal zich richten op het Thoomesplein en de andere helft op het KeesStipplein.

Hoe ziet jullie plek van plezier eruit voor jong en oud?

Reacties zijn gesloten.

Twitter