Landelijke Dag van de Architectuur 2019 | Door de ogen van….

De Landelijke Dag van de Architectuur vindt dit jaar plaats op zaterdag 15 en zondag 16 juni in veel steden in Nederland. De activiteiten vallen samen en zijn op veel plekken in samenwerking met de Dag van de Bouw. In Veenendaal wordt ook dit jaar de Dag van de Architectuur weer georganiseerd in samenwerking met de Open Monumentendag en zullen de activiteiten plaats vinden op 13 en 14 september.

LOGO DAG VD ARCHITECTUUR

Door de ogen van ….

In het weekend van 14, 15 en 16 juni 2019 viert Nederland de Dag van de Architectuur.

Dit jaar is het thema ‘Door de ogen van …’ Bekijk gebouwen eens door de ogen van bijvoorbeeld een kunstenaar, fietser, een historische figuur, een gebruiker van een bijzonder gebouw of natuurlijk de bouwer en architect. Zij laten zien hoe ze nadenken over vormgeving, techniek, materialen, duurzaamheid en het gebruik. Want de stad en haar gebouwen worden door heel verschillende mensen gebruikt en beleefd. De één ziet gezellige drukte, de ander een ondoordringbare mensenmassa; Ouders zien een overzichtelijke speeltuin, maar de kinderen een boeiende jungle. En de sporter beleeft een stad of dorp anders dan een ecoloog of toerist.

In het programma benadrukken we verschillende perspectieven. Dit komt tot uiting in de opengestelde gebouwen, bijzondere rondleidingen en tours. We kijken zo door de ogen van kinderen (in Hilversum kunnen kinderen hun eigen Raadhuis bouwen met Lego), kantoorgebouw de Unie in Zoetermeer door de ogen van filmsterren, door de ogen van de architect of bouwexpert naar Het Platform in aanbouw naast Utrecht Centraal, door de ogen van de fotograaf (fotowedstrijden in Noord-Holland en Zeeland), getransformeerde gebouwen in Amersfoort door de ogen van o.a. jonge ontwerpers en gebruikers, het gebouw van SANAA in Almere door de ogen van 2 lokale architecten,  Rondleiding Verbindend Verleden door de ogen van het Gilde door Arnhem, door de ogen van de fietser  (tourtocht langs alle diverse dorpen van de nieuwe gefuseerde gemeente Groningen), ontdek Brouwerij Bosch in Maastricht door de ogen van een vrijwilliger, het Oceaanhuis in Rotterdam door de ogen van de architect , in Tilburg de getransformeerde LocHal door de ogen van de oud NS-medewerkers, in Den Haag de voormalige Amerikaanse ambassade o.a. door de ogen van de tijdelijke nieuwe gebruikers en studenten, fietstour door de ogen van beeldhouwer Hendrik van den Eijnde door Haarlem, Innovation Powerhouse in Eindhoven door de ogen van de architect, Drenthe door de ogen van een planoloog, Amsterdam het Drie Generatiehuis door de ogen van architect én bewoner, en nog veel meer perspectieven….

Voor een bijzonder perspectief op de gebouwde omgeving kunt u alvast de volgende filmpjes bekijken: dvda-denhaag.nl/door-de-ogen-van-videos

Voor de activiteiten verspreid in Nederland kunt u terecht bij de plaatselijke Architectuurcentra een overzicht vindt u op:

www.dagvandearchitectuur.nl

TIP: Tour ‘Door de ogen van de Rijksbouwmeester’ door Den Haag op woensdag 12 juni van 12.00 – 14.00 uur ter promotie van de Dag van de Architectuur.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade leidt u op woensdag 12 juni graag door de binnenstad van Den Haag. Floris Alkemade, Rijksbouwmeester sinds 2015, is architect en stedelijk ontwerper. Na zijn afstuderen bij Rem Koolhaas aan de TU Delft was hij 18 jaar lang verbonden aan het bureau OMA, waarvan de laatste 7 jaar als partner. Hij leidt u graag langs bijzondere Haagse gebouwen en vertelt wat – in zijn ogen – de invloed is van goede architectuur op het leven in de stad: een stad die goed is voor de zwakkeren, is een goede stad voor iedereen. 

Wilt u meelopen? Meldt u dan aan op:

dvda-denhaag.nl/portfolio/rijksbouwmeester-tour-12-juni/ 

Startpunt: Korte Voorhout 7 / Eindpunt: Den Haag Centraal Station

Landelijke dag van de architectuur

Reacties zijn gesloten.

Twitter